Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΠΑΤΜΟΣ

Η Πάτμος θεωρείται ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα νησιά στα Δωδεκάνησα. Θα ανακαλύψετε παραλίες στην Πάτμο μοναδικές και φυσικά τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Πάτμο θα σας εκπλήξουν με τις χαμηλές τιμές τους και τις προσφορές που κατά διαστήματα μπορείτε να εκμεταλλευθείτε για να επισκεφθείτε την Πάτμο στα Δωδεκάνησα.

Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται σε απόσταση 158 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά. Η αρμονική διαδοχή των βραχώδων λόφων της, των ήρεμων κοιλάδων και των πράσινων λιβαδιών οδηγεί σε ένα σκηνικό από πανέμορφες δαντελωτές παραλίες, όρμους, φυσικά λιμάνια και ακρωτήρια. Γύρω από τα εκπληκτικά καταγάλανα νερά είναι διάσπαρτα πολλά μικρά νησάκια. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του τοπίου είναι η ηρεμία του, η οποία, σε συνδυασμό με τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία, τον περίφημο ήλιο του Αιγαίου και το ευχάριστο κλίμα της Μεσογείου, προσφέρει μοναδικές διακοπές.

Η Σκάλα είναι το λιμάνι του νησιού και μεγαλύτερος οικισμός του, γεμάτη από ζωή μέρα και νύχτα. Μια ποικιλία από εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, μοντέρνα καφέ και κλαμπ, καθώς και πολλά καταστήματα, βρίσκονται εκεί για τον επισκέπτη, καθώς είναι το κέντρο της δράσης της Πάτμου. Η Σκάλα προσφέρει λεωφορείο, ταξί ή μικρό σκάφος για τις συνδέσεις με το υπόλοιπο του νησιού και είναι επίσης το σημείο εκκίνησης για εκδρομές στα γύρω νησιά.

Ένας ανηφορικός δρόμος και ενά παλιό γραφικό απότομο μονοπάτι συνδέει τη Σκάλα, στο επίπεδο της θάλασσας, με τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, έναν μεσαιωνικό οικισμό γύρω από το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην κορυφή ενός λόφου. Η αρχιτεκτονική της Χώρας είναι μοναδική, με τα αιωνόβια λευκά αρχοντικά και σπίτια στο παραδοσιακό νησιώτικο στυλ, συγκεντρωμένα σε αυτή με έναν γραφικό τρόπο, τα στενά σοκάκια γεμίζουν με τον αέρα άλλων εποχών, και μια σειρά από ατμοσφαιρικά μπαρ, παραδοσιακές ταβέρνες και μοντέρνα καταστήματα. Δεν επιτρέπονται οχήματα στον οικισμό, κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει στην ηρεμία του τόπου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ

Οι πρώτες αναφορές για την Πάτμο υπάρχουν στην Ελληνική μυθολογία και αναφέρεται κατά μια εκδοχή σαν ο τόπος που ζούσε τον έρωτα της η Σελήνη με τον Ενδυμίωνα. Υπάρχουν αναφορές μάλιστα ότι το νησί το είχε υπό την προστασία της η Θεά Άρτεμις, για αυτό και λατρευόταν η Άρτεμις Πατμία και ο Απόλλωνας. Παρόλο που δεν έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές, είναι σίγουρο ότι στη θέση του σημερινού μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, υπήρχε αρχαιοελληνικός ναός της Πατμίας Αρτέμιδος, όπως μαρτυρούν σχετικές επιγραφές και οι σωζόμενοι κίονες. Στη θέση Καστέλι υπάρχουν αρχαιολογικά ίχνη πόλης του 4ου π.χ αιώνα. Λόγω της βραχώδους συστασής της και το άγονο του εδάφους της, η Πάτμος χρησιμοποιούνταν ως τόπος εξορίας τόσο από τους Ρωμαίους όσο και από τους Βυζαντινούς. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ως καταφύγιο και ορμητήριο Αράβων πειρατών που εκμεταλεύονταν τους πολυάριθμους προστατευμένους όρμους της.

Η Πάτμος αποκτά τη σημερινή της αίγλη από την εποχή που ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος εξορίζεται από την Έφεσο κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Δομητιανού. Απομονωμένος στη σπηλιά της Αποκάλυψης, όπως είναι γνωστή σήμερα, ο Ιωάννης γράφει το Θεόπνευστο βιβλίο της Αποκάλυψης. Όλες οι παραδόσεις γύρω από τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού μαρτυρούν πως ο χριστιανισμός επικράτησε από νωρίς στο νησί καθώς το δείχνουν και ίχνη παλαιοχριστιανικών ναών και αντικειμένων.

Κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας, η Πάτμος είναι σχεδόν έρημη. Ένας προικισμένος και μορφωμένος μοναχός ο Χριστόδουλος ο Λατρηνός, το 1088 ζητάει και του παραχωρείται όλο το νησί, από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό, για να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή. Οι αξιωματούχοι που στέλνονται από τον Αλέξιο για επιτόπιο έλεγχο στην αναφορά τους περιγράφουν το νησί ερημωμένο, πράγμα που μετράει πολύ στην απόφαση του για την παραχώρηση. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει μια καταπληκτική ανάπτυξη της Πάτμου χάρη στην ακτινοβολία του Μοναστηριού, που το οργάνωσε υποδειγματικά ο μετέπειτα όσιος της ορθοδοξίας, Χριστόδουλος.

Από την ίδρυση της μονής, το νησί γνωρίζει συνεχή άνθιση. Η περίοδος της τουρκοκρατίας ξεκινάει το 1522, αλλά τα ιδιαίτερα προνόμια που δίνονται από τους Οθωμανούς στη μονή, της επέτρεψαν να συνεχίσει τις δραστηριότητες της. Το πλούσιο σε έγγραφα αρχείο της μονής μας δείχνει πως οι δραστηριότητες αυτές υπήρξαν ποικίλες σε όλους τους τομείς της ζωής του νησιού και των κατοίκων του. Από τον 16ο αιώνα και μετά η έντονη πνευματική και οικονομική δραστηριότητα απλώθηκε και έξω από το κάστρο του μοναστηριού, όπου αναπτύχθηκε μια ακμάζουσα κοινότητα. Σημαντικό γεγονός είναι η ίδρυση της Πατμιάδος του γένους σχολής τον 18ο αιώνα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του έθνους.

 

9 χρήστες online  
Σχόλια Επισκεπτών
Χάρης και Σεβαστή:
09-02-2012 18:15:48

Η Πάτμος πράγματι είναι ένα παραδεισένιο νησί των Δωδεκανήσων. Αποφασίσαμε να έρθουμε σε μια μικρή...
Kassandra:
03-07-2010 16:24:10

It is truth that it was a unique feeling when I was arrived in Patmos. The port and the surrounding village is something that gives you immediately the feeling of this angel island. White and Blue...


Τουριστικός οδηγός για την Πάτμο, Δωδεκάνησα. Πληροφορίες για την περιοχή, δραστηριότητες, ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμονή, φαγητό, διασκέδαση
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή των κειμένων και των φωτογραφιών.
created 03/11/2010 by preecize © Pantoulis Elias.
Οδηγός Πάτμος
Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Πάτμος | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Καιρός | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Χωριά | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Αξιοθέατα | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Πρόσβαση | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Σύνδεσμοι | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Βιβλίο Επισκεπτών
Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Διαμονή | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Φαγητό | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Διασκέδαση | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Αγορές | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Δραστηριότητες | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Προσφορές | Πάτμος - Χώρα Πάτμου - Σκάλα - Γροικός - Κάμπος - Μοναστήρι - Αποκάλυψη - Δωδεκάνησα - Επικοινωνία